FTL-Prog - A program

A program telepítése, rendszerkövetelmények

A programot az alábbi linkre kattintva tölthetjük le:

A letöltést, majd a tetszőleges könyvtárba történő kicsomagolást követően a mindössze egyetlen nyúlfarknyi exe fájlból álló programot azonnal használatba is vehetjük. Elméletileg bármelyik 32bites Windowson futtatható, minimális erőforrás igénye miatt ahol maga az operációs rendszer elfut, ott jó eséllyel a program is működni fog. Tesztelve az alábbi konfigurációkon volt:

 • Fujitsu-Siemens asztali PC, Windows XP Home 2002 SP3. Mind az alaplapi COM porttal, mind a Prolific PL-2303 alapú ATEN UC-232A USB-RS232 átalakítóval megfelelő volt a működés.
 • Noname asztali PC, wine 0.9.33 Mandriva 2007 Spring Linux alatt, alaplapi COM porttal. Az USB-RS232 átalakítót nem sikerült az oprendszerrel elfogadtatni, ezért a programot azzal nem lehetett tesztelni.
 • COMPAQ Evo N800v laptop, Windows XP Professional 2002 SP2. A fenti USB-RS232 átalakítóval tökéletes volt a működés. A gépnek alaplapi COM portja nincs.

A program használata

A rádiókészüléket annak kikapcsolt állapotában csatlakoztassuk a programozó kábellel a PC egy szabad soros portjához, aminek a számát adjuk meg a Config menüpontban megjelenő ablakban. A beírt értéket a program kilépés után is megjegyzi.
Induláskor a program üres csatornákat és fiktív általános paramétereket tartalmaz, ezeket soha ne írjuk a rádióba! A legjobb módszer, ha mindig a készülék kiolvasásával kezdünk. Ezzel egyrészt viszonylag biztonságosan tesztelhetjük a kábel és a kommunikáció működőképességét, másrészt hozzájutunk a rádió gyári általános paramétereihez. A kiolvasott anyagot mentsük el egy biztonságos helyre, így később lesz mihez visszatérni, ha esetleg valami balul sikerülne. Az adatokon ezután elvégezhetjük a szükséges módosításokat, majd visszaírhatjuk azokat a rádiókészülékbe. Természetesen a módosított adatokat is célszerű elmenteni.

Olvasás a rádiókészülékből

A TCVR menüben a Read... pontot választva, vagy a Read gombot megnyomva megjelenik egy ablak benne egy kezdetben üres folyamatjelzővel. Ekkor kapcsoljuk be a rádiókészüléket, amit érzékelve a program megkezdi az adatok olvasását. Az olvasás kb. 20-30 másodpercig tart, állapota a folyamatjelzőn követhető. A művelet végeztével - amit a rádió is jelez egy pittyenéssel - kapcsoljuk ki a készüléket.

A rádiókészülék programozása

A TCVR menüben a Program... pontot választva, vagy a Program gombot megnyomva, majd a rádióban eddig tárolt adatok felülírására figyelmeztető üzenetet jóváhagyva megjelenik egy az olvasáséhoz kísértetiesen hasonlító ablak. Ekkor kapcsoljuk be a rádiókészüléket Clone módban. Ehhez úgy kell bekapcsolni a rádiót, hogy közben 80 csatornás készüléknél a Pri, illetve 8 csatornás készüléknél az annak alján lévő furaton keresztül elérhető nyomógombot nyomva tartjuk. Amint a program érzékeli a rádió Clone módba lépését, megkezdi az adatok beírását. A programozás az olvasáshoz hasonlóan kb. 20-30 másodpercig tart, állapota a folyamatjelzőn követhető. Ha közben esetleg valami hiba történne, akkor ezt a rádió folyamatos sípolással adja tudtunkra, de reméljük erre nem kerül sor. A művelet végeztével kapcsoljuk ki a rádiókészüléket.

Általános paraméterek

A program főablakának General Parameters részében megjelenő értékek a rádió gyári működési paramétereit és néhány az összes csatornára vonatkozó beállítást tartalmaznak. Értékük megváltoztatása az Edit gomb megnyomására megnyíló ablakban lehetséges az alábbiak szerint:

 • Lowest Rx Frequency, Lowest Tx Frequency, Channel Spread: A legkisebb vételi illetve adási frekvencia és az átfogási tartományuk. Elméletileg bármilyen kezdőértéket megadhatunk, de más sávot beállítva mint amire a rádió készült az nyilvánvalóan nem fog működni, de még sávon belül is csak a gyári értékek esetén garantált az üzembiztos működés.
 • First IF Frequency: Az első KF frekvenciája, értelem szerűen hardver jellemző, ezért ne piszkáljuk.
 • PLL Reference (Prescaler): Csatorna raszter. Elállítása esetén az új értéknek nem megfelelő frekvenciákat tartalmazó csatornák törlődnek!
 • Time Out Period: Maximális adásidő a bekapcsolt adásidő korláttal (lásd később) rendelkező csatornákon.
 • Busy Channel Lock Out: Bekapcsolt állapotában csak szabad csatornán kezdeményezhető adás.

Csatornák

A csatorna listában a számozás a 80 csatornás készülékek csatorna számait jelenti, a 8 csatornás típusok 1, 2, 3 ... 8 csatornáinak a 00, 10, 20 ... 70 sorok felelnek meg. Egy csatorna adatait a lista sorra duplán kattintva megnyíló ablakban módosíthatjuk az alábbiak szerint:

 • Rx Frequency, Tx Frequency: Vételi és adási frekvencia. Az értékeknek a General Parameters részben meghatározott frekvencia tartományban, a szintén ott megadott lépésközzel oszthatónak kell lennie. Ha az adott csatornát használni kívánjuk, akkor mindkét mező kitöltése kötelező, illetve mindkét mezőt üresen hagyva az adott csatorna letiltódik.
 • Rx Tone, Tx Tone: Vételi és adási CTCSS kód. Használatához az opcionális FTS-14 modul szükséges. Az üresen hagyott mező kikapcsolja a kód használatát.
 • Optional Unit: Az F5D-9 opcionális 5-hangú modul használatának engedélyezése illetve tiltása. Egyelőre csak az utóbbinak van értelme, mivel a modul egyéb paramétereinek beállítását a program jelenleg nem támogatja.
 • Time-Out Timer: Engedélyezése esetén a General Parameters részben meghatározott adásidő letelte után a készülék automatikusan megszakítja az adást.

Egy ismert probléma

A 6.25kHz-es raszternél beállított páratlan számú osztást igénylő frekvenciák a programozási adatok matematikai összefüggései szerint ugyan helyesek, de a készülék mégsem hajlandó azokkal megfelelően működni. A páros osztások, sőt más raszter frekvenciák páratlan osztásai viszont egyaránt jól működnek. A program által alkalmazott számítási módszert többször ellenőrizve az mindig hibátlannak bizonyult, ezért két eset lehetséges: Az említett frekvencia értékek egy külön egyedi számítást igényelnek, amire sajnos az eredeti programozó készülék hiányában nehezen fog fény derülni, avagy a rádió belső programjában van egy véletlen, vagy akár szándékos bug, ami meghiúsítja az említett frekvenciák beállítását.

A leendő felhasználóknak sok sikert és a frissen programozott rádiókkal sok szép QSO-t kivánok! 73, DX

<< A kábel