Kültéri DCF77 vevő - Az áramkör

Minek is ez nekünk?

A németországi Mainflingenből sugárzó DCF77 időjel adó vételét attól 600-1100km-re - ahol Magyarország teljes területe fekszik - egy érdekes jelenség nehezíti. A vevőhöz érkező felületi- és térhullámok amplitúdója közel azonos, így azok fázishelyzetüktől függően igen jelentős fadinget, azaz periodikus jel erősödést illetve csökkenést okoznak. Ez a jelcsökkenés alkalmanként olyan mértékű lehet, hogy egy a lakásban ezrenyi zajtermelő kütyü (TV, számítógép, router, stb.) közelében elhelyezkedő vevő már képtelen a gyenge jelet értelmezni. Ez a jelenség rádióvezérelt óráknál nem igazán okoz problémát, mivel azok saját belső órájukat csak időnként szinkronizálják a DCF77 adó jeléhez, viszont ha állandó stabil DCF77 vételre van szükségünk, akkor a vevőt mindenképpen az említett zajforrásoktól távol - célszerűen épületen kívül - kell elhelyeznünk.

Az áramkör

Az áramkörben a DCF77 vételt magát egy a Conrad által a 641138 rendelési számon forgalmazott, készre szerelt vevőmodul végzi. Az áramkör többi részének feladata a tápfeszültség eljuttatása a kültérben elhelyezett vevőmodulhoz, illetve a vett időjelek visszavezetése onnan a beltéri egységhez. Ez a feladat első ránézésre egy 3 eres vezetékkel könnyen megoldható lenne, de a viszonylag nagy távolság miatt még árnyékolt kábel esetén is szükségünk van valamilyen tápfeszültség stabilizáló és jelkondicionáló áramkörre. Ezért döntöttem egy egyszerű áramhurok mellett, így levezető kábelként használhatunk olcsó TV-s, vagy akár régi Ethernet hálózatból levetett koaxot. Természetesen a kábel hullámimpedanciája jelen alkalmazásban lényegtelen.
A vevőmodul számára a stabil +5V-os tápfeszültséget az IC1 feszültség stabilizátor állítja elő, annak primer oldalán pedig a T1 tranzisztor az R1 és R2 ellenállások segítségével előállítja az áramimpulzusokat a vett jeleknek megfelelően. A hurok nyugalmi árama a vevőmodul áramfelvétele által meghatározott néhány mA, ami T1 nyitásakor mintegy 10mA-rel megnövekszik.
A beltéri egység a T2 tranzisztor segítségével érzékeli az R5 ellenálláson a fenti áramimpulzusok hatására létrejövő feszültségesést, ami kb. 7-8mA környékén éri el T2 nyitófeszültségét. Ekkor T2 nyitja a T3 tranzisztort, amelynek kollektora mint kimenet már úgy viselkedik, mintha az a vevőmudul eredeti nyitott kollektoros kimenete lenne.

Szerelés, élesztés >>