XpressNet/PC interface - Használat

FONTOS: A csatlakoztatásokat a PC és a digitális rendszer kikapcsolt állapotában végezzük!

Csatlakoztatás a Lenz LZV100 központhoz

Az interface XpressNet csatlakozójából jövő kábelt közvetlenül is beköthetjük a központ LMAB kapcsaira, de kényelmesebb egy adaptert készíteni és telefon kábelt használni, így egy bármikor igen könnyen bontható csatlakozáshoz jutunk. Az adaptert könnyen elkészíthetjük egy boltban vásárolt falra szerelhető telefon aljzatból. Ezekben a csatlakozókban a vezetékek színe általában megegyezik a Lenz által javasolt színekkel.

FONTOS: A szaküzletekben kapható telefon kábelek igen változatosak. A telefonhoz általában 2 ér is elegendő, és ezek felcserélése sem okoz problémát. Céljainknak kizárólag a 4 eres, egyenes bekötésű kábel felel meg. Vásárláskor feltétlenül győződjünk meg róla, hogy ha a kábel két végén lévő csatlakozót azonos helyzetben tartjuk, akkor a benne lévő 4 ér színsorrendje mindkét dugóban egyforma! Ha rendszerünkben vannak más XpressNet eszközök is, akkor azok címbeállítását is figyelembe véve a táblázat alapján az illesztő DIP kapcsolóival állítsunk be egy megfelelő XpressNet címet:

DIP1 DIP2 DIP3 XpressNet cím
OFF OFF OFF 31
OFF OFF ON 30
OFF ON OFF 29
OFF ON ON 28
ON OFF OFF 27
ON OFF ON 26
ON ON OFF 25
ON ON ON 24

Csatlakoztatás a Roco Lokmaus2-höz

Az interface XpressNet csatlakozóját a fent említett típusú kábellel kössük össze a 10761 booster Slave aljzatával, a Lokmaus2 pedig (mint általában) a Master aljzatban legyen. A DIP kapcsolókkal a fenti táblázat alapján állítsuk be a 29 vagy a 30 XpressNet címet, mivel a Lokmaus2 csak az 1, 2, 3, 4, 5, 29 és 30 címeket támogatja!

Csatlakoztatás a PC-hez

A PC felé menő kábel bármely számítástechnikai szakboltban beszerezhető szabványos 9 tűs papa-mama hosszabító kábel.

FONTOS: Kaphatók olyan kábelek is amelyekben csupán 3 ér (Rx,Tx,Gnd) van bekötve, ezek jelen esetben nem megfelelőek. Mindenképpen olyan kábelt vásároljunk, amelyben mind a 9 ér be van kötve!

Railroad & Co Train Controller 5.0 beállítása

Kapcsoljuk be a digitális rendszert. A Train Controller indítása után a Railroad menüben válasszuk a Setup Digital System... pontot, majd a megjelenő ablakban a listából válasszuk a Lenz Digital Plus / LI100(F)-et, majd Next gomb, ezután válasszuk ki a listából azt a COM portot amire az illesztőt kötöttük. A Finish gomb megnyomása után a program megpróbálja felvenni a kapcsolatot az illesztővel, ha ez nem sikerül, akkor hibaüzenetet küld. Ekkor nézzük át a csatlakozásokat, illetve ellenőrizzük, hogy valóban helyes COM portot adtunk-e meg. Ha megtörtént a sikeres kapcsolatfelvétel, akkor alul a státusz sorban a Running felirat olvasható.
És már lehet is vezérelni a pályánkon található járműveket és egyéb eszközöket, természetesen csak azután, hogy mindegyik fajtáját, címét és egyéb tulajdonságát aprólékosan tudattuk a programmal. Erről bövebben már a program leírása ad tájékoztatást.

<< Megépítés  |  Képek >>